Siirry pääsisältöön

Keittiön Pöydän Valintaopas Osa 2

Viime kuussa kirjoitin blogi postauksen keittiönpöydän valinnasta, joka tuli itselleni ajankohtaiseksi, kun piti hankkia uusi keittiön pöytä ja se unelmieni keittiönpöytä olikin mitoiltaan liian suuri pieneen keittiööni. Jos sinulta jäi postaus lukematta, voit lukaista sen tästä.

Tässä postauksessa kerron miten valita keittiönpöytä, kun perheeseen kuuluu kuusi tai kahdeksan jäsentä. 

Ruokapöydän äärellä tapahtuu paljon


Ruokapöydän äärellä tapahtuu usein paljon, vaikkei asiaa usein ajattelekaan. Sen äärellä kuitenkin jaetaan aamun lehti, vaihdetaan kuulumiset, pelataan, tehdään etätöitä tai läksyjä sekä syödään yhdessä. Uuden ruokapöydän tärkein hankinta kriteeri on riittävän kokoinen pöytä ja ruokailijoiden määrä, mutta yhtä tärkeä asia on myös ruokailutilan muoto, joka vaikuttaa pöydän valintaan. Kapeaan tilaan kannattaa valita suorakaiteen muotoinen siro pöytä ja isompaan tilaan sopii kookkaampi masiivipuu pöytä tai kodikas pyöreä pöytä.

Yhtenä vaihtoehtona on myös hankkia kaksi pöytää erilaisiin tarpeisiin. Toinen keittiöön aamu- ja välipaloja varten, jolloin koko perhe ei istu yhtä aikaa pöydän ääressä ja toinen pöytä taas ruokailutilaan, jolloin pöydän ääreen kokoonnutaan koko perheen voimin ruokailemaan. Muista mitata keittiö tai ruokailutila ennen ostoksille suuntaamista.
 

Kuinka monelle katetaan?

Uutta keittiön pöytää valitessa kannattaa lähteä ensin miettimään kuinka monelle hengelle katetaan, Jos perheeseen kuuluu neljä tai useampi henkilöä ja lisäksi kylässä käy usein ystäviä ja sukulaisia kannattaa harkita ruokapöytää, johon saa jatkopaloja. Suurperheen järkiratkaisu on hankkia pöytä, jonka ääreen mahtuu ruokailun lisäksi pelailemaan ja tekemään läksyt. Nyrkkisääntönä on, että jokaiselle ruokailijoille on oltava vähintään 60 cm tilaa, joten kuuden hengen ruokapöydäksi riittää vähintään 180 cm leveä pöytä. 

Tuolien koko ja määrä vaikuttaa myös pöydän kokoon. Jos haluat sijoittaa pöydän päihin tarvittaessa lisäistumapaikkoja, niin varaa tähän 30 cm lisätilaa kumpaakin päähän. Lisäksi ruokapöydän tuolin ympärille tulisi jäädä vähintään 70 cm tyhjää tilaa, jotta pöydän ääreen pääsee istumaan. 

Sonomo Ruokapöytä
Sonomo ruokapöytä on nykyaikainen ja lankkumainen ruokapöytä, joka on saatavilla joka harmaana tai tammen värisellä kannella. Jaloiksi voi valita mustan tai valoisen värin väliltä. Pöytää on saataville kolmessa eri koossa: 80 x 140, 90 x 180 tai 115 x 115.

Pöydän pinta on pinnoitettua MDF-levyä ja pöytään saa ostaa erikseen myös lasikannen, jolloin lankkumainen pinta näkyy upeasti kannen alta.

Koivula Ruokapöytä
Koivula ruokapöytä on valmistettu umpikoivusta ja pöytää on saatavilla joko valkoinen/harmaana tai valkoinen/pähkinän värisenä.

Pöytään kuuluu kahdeksan Classico tuolia ristikko koristeella. Tuolit ovat valmiiksi koottuja, joten tähän ei mene kauaa kokoamisaikaa.  

Harlow Ruokapöytä
Suorakulmainen MDF-levystä valmistettu ruokapöytä on jatkettava, jolloin varmistat, että istumapaikat riittävät kaikille.

Pöydässä on jauhemaalatut rautajalat, jotka takaavat pitkäikäisyyden ja vakauden. Keskelle piilotetun jatkopalan ansiosta pöytä on nopeasti pidennettävissä jopa kuudelle hengelle. Kun jatkopalaa ei tarvita, sen voi piilottaa pöytälevyn alle, jolloin se ei vie kodistasi turhaa tilaa.

Saatavana: 90 x 140 cm tai 90 x 180 cm.

Sabrosa Ruokapöytä
Tällä tyylikkäällä marmorikuvioisella lasipöydällä luot kotiisi tyylikästä sisustusta.

Suorakulmainen muoto ja karkaistusta lasista valmistettu pöytälevy täydentää moderneja teräsjalkoja. Materiaaliensa ansiosta pöytä on helppo ylläpitää.

Pöydän ääreen mahtuu jopa kuusi henkilöä

Millaista kulutusta ruokapöydän pinnan pitää kestää?


Ruokapöydän pinta on kovalla koetuksella arjessa ja pinnan pitää kestää mm. kuumaa kahvikuppia, aterimia heiluttelevia lapsia tai vaikkapa höyryävää kattilaa. Siksi myös pöydän pintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, vaikka sen voi suojata erilaisilla tableteilla tai pöytäliinoilla. Laadukkaan pintamateriaalin valinta auttaa pöytää pysymään kauniina pitkään.

Yleisimmät pöytien pintamateriaalit ja niiden kestävyys:

  • Massiivipuu: Kestävä valinta, sillä pintaa voi hio, jos siihen tulee kolhuja ja pinnan voi käsitellä puulle sopivalla aineella, joka lisää sen kestoa. Lisäksi puu materiaalina vanhenee kauniisti, mikäli tykkää hieman patinoituneesta ilmeestä.
  • Viilu: Viilupintaiset ruokapöydät ovat usein massiivipuusta valmistettuja ruokapöytiä kevytrakenteisempia ja pöytänä viilupintaiset ovat kestäviä.
  • Lasi: Lasipintaiset pöydät ovat ilmeeltään kevyitä, raikkaita ja kestävät pitkään. Lasisia pöytiä on niin paljon erilaisia, toisissa lasi on kirkas ja itselläni pöytä oli huurrettua karkaistua lasia, joten sen läpi ei juurikaan näkynyt. Karkaistu lasi on oivallinen valinta ruokapöydäksi, sillä se sietää kuumaa ja jos lasi rikkoutuu, se ei pirstoudu pieniksi palasiksi kuten normi lasi. Pöydän pinta tosin voi tuntua liian kylmältä ja esim. kirkkaaseen lasiin voi jäädä helposti sormen- ja kädenjäljet, joten ota tämä huomioon mikäli haaveilet lasipintaisesta ruokapöydästä. Lasinen ruokapöytä on oivallinen valinta aikuistalouteen.
  • Keraaminen: Keraaminen pinta on kuumuudenkestävä ja lähes naarmuuntumaton. Pinta muistuttaa tuntumaltaan laattapintaa ja keraaminen pöytä valmistetaan lasista ja posliinista.
  • Korkeapainelaminaatti: Korkeapainelaminaatti pöytänä on erittäin kestävä ja helppohoitoinen. Sen pinta on likaa hylkivä, joten tämä pöytä on hyvä esimerkiksi perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Lisäksi pöytä kestää hyvin iskuja, kosteutta ja jopa lämpöäkin.
  • MDF: On pu9olikovaa kuitulevyä. MDF pöydät ovat edullisia ja niiden ulkonäkö muistuttaa laminaattia.
  • Linoleum: Linoleum on luonnonmateriaali ja sen pinta tuntuu lämpimältä toisin kuin esimerkiksi keraamisen tai lasipöydän. Linoleum pinnan hyviin ominaisuuksiin kuuluu paloturvallisuus, ekologisuus, luonnolisesti antistaattinen, hygieeninen, antibakteerinen ja helppo puhtaana pito.

Muistilista ruokapöydän ostajalle:

  • Mieti miten monta ruokailijaa pöydän ääreen pitää mahtua, varaa jokaiselle 60 cm tilaa
  • Mittaa keittiö tai ruokailutila ennen ostoksille lähtöä, muista että pöydän ympärille tulisi jäädä 70 cm tyhjää tilaa pöydän jokaiselle puolelle
  • Valitse pöydän muoto, suorakaide, neliö vai pyöreä
  • Ruokailijoiden pituudella on myös väliä, voitte yhdessä koeistua pöydän ääressä liikkeessä, jotta näette onko pöytä sopiva kaikille käyttäjille
  • Jos tarvitset lisää laskutilaa, niin valitse jatkettava pöytä tai kaksi samanlaista pöytää, jotka voi tarvittaessa yhdistää
  • Pöydän pinnan pitää kestää kulutusta, kosteutta ja kuumuutta, tarkista pöydän materiaali vielä myyjältä tai omalta sisustussuunnittelijaltasi

Ihania keittiöpöydän hankintahetkiä sinulle!

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va