Siirry pääsisältöön

Keittiön Pöydän Valintaopas Osa 2

Viime kuussa kirjoitin blogi postauksen keittiönpöydän valinnasta, joka tuli itselleni ajankohtaiseksi, kun piti hankkia uusi keittiön pöytä ja se unelmieni keittiönpöytä olikin mitoiltaan liian suuri pieneen keittiööni. Jos sinulta jäi postaus lukematta, voit lukaista sen tästä.

Tässä postauksessa kerron miten valita keittiönpöytä, kun perheeseen kuuluu kuusi tai kahdeksan jäsentä. 

Ruokapöydän äärellä tapahtuu paljon


Ruokapöydän äärellä tapahtuu usein paljon, vaikkei asiaa usein ajattelekaan. Sen äärellä kuitenkin jaetaan aamun lehti, vaihdetaan kuulumiset, pelataan, tehdään etätöitä tai läksyjä sekä syödään yhdessä. Uuden ruokapöydän tärkein hankinta kriteeri on riittävän kokoinen pöytä ja ruokailijoiden määrä, mutta yhtä tärkeä asia on myös ruokailutilan muoto, joka vaikuttaa pöydän valintaan. Kapeaan tilaan kannattaa valita suorakaiteen muotoinen siro pöytä ja isompaan tilaan sopii kookkaampi masiivipuu pöytä tai kodikas pyöreä pöytä.

Yhtenä vaihtoehtona on myös hankkia kaksi pöytää erilaisiin tarpeisiin. Toinen keittiöön aamu- ja välipaloja varten, jolloin koko perhe ei istu yhtä aikaa pöydän ääressä ja toinen pöytä taas ruokailutilaan, jolloin pöydän ääreen kokoonnutaan koko perheen voimin ruokailemaan. Muista mitata keittiö tai ruokailutila ennen ostoksille suuntaamista.
 

Kuinka monelle katetaan?

Uutta keittiön pöytää valitessa kannattaa lähteä ensin miettimään kuinka monelle hengelle katetaan, Jos perheeseen kuuluu neljä tai useampi henkilöä ja lisäksi kylässä käy usein ystäviä ja sukulaisia kannattaa harkita ruokapöytää, johon saa jatkopaloja. Suurperheen järkiratkaisu on hankkia pöytä, jonka ääreen mahtuu ruokailun lisäksi pelailemaan ja tekemään läksyt. Nyrkkisääntönä on, että jokaiselle ruokailijoille on oltava vähintään 60 cm tilaa, joten kuuden hengen ruokapöydäksi riittää vähintään 180 cm leveä pöytä. 

Tuolien koko ja määrä vaikuttaa myös pöydän kokoon. Jos haluat sijoittaa pöydän päihin tarvittaessa lisäistumapaikkoja, niin varaa tähän 30 cm lisätilaa kumpaakin päähän. Lisäksi ruokapöydän tuolin ympärille tulisi jäädä vähintään 70 cm tyhjää tilaa, jotta pöydän ääreen pääsee istumaan. 

Sonomo Ruokapöytä
Sonomo ruokapöytä on nykyaikainen ja lankkumainen ruokapöytä, joka on saatavilla joka harmaana tai tammen värisellä kannella. Jaloiksi voi valita mustan tai valoisen värin väliltä. Pöytää on saataville kolmessa eri koossa: 80 x 140, 90 x 180 tai 115 x 115.

Pöydän pinta on pinnoitettua MDF-levyä ja pöytään saa ostaa erikseen myös lasikannen, jolloin lankkumainen pinta näkyy upeasti kannen alta.

Koivula Ruokapöytä
Koivula ruokapöytä on valmistettu umpikoivusta ja pöytää on saatavilla joko valkoinen/harmaana tai valkoinen/pähkinän värisenä.

Pöytään kuuluu kahdeksan Classico tuolia ristikko koristeella. Tuolit ovat valmiiksi koottuja, joten tähän ei mene kauaa kokoamisaikaa.  

Harlow Ruokapöytä
Suorakulmainen MDF-levystä valmistettu ruokapöytä on jatkettava, jolloin varmistat, että istumapaikat riittävät kaikille.

Pöydässä on jauhemaalatut rautajalat, jotka takaavat pitkäikäisyyden ja vakauden. Keskelle piilotetun jatkopalan ansiosta pöytä on nopeasti pidennettävissä jopa kuudelle hengelle. Kun jatkopalaa ei tarvita, sen voi piilottaa pöytälevyn alle, jolloin se ei vie kodistasi turhaa tilaa.

Saatavana: 90 x 140 cm tai 90 x 180 cm.

Sabrosa Ruokapöytä
Tällä tyylikkäällä marmorikuvioisella lasipöydällä luot kotiisi tyylikästä sisustusta.

Suorakulmainen muoto ja karkaistusta lasista valmistettu pöytälevy täydentää moderneja teräsjalkoja. Materiaaliensa ansiosta pöytä on helppo ylläpitää.

Pöydän ääreen mahtuu jopa kuusi henkilöä

Millaista kulutusta ruokapöydän pinnan pitää kestää?


Ruokapöydän pinta on kovalla koetuksella arjessa ja pinnan pitää kestää mm. kuumaa kahvikuppia, aterimia heiluttelevia lapsia tai vaikkapa höyryävää kattilaa. Siksi myös pöydän pintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, vaikka sen voi suojata erilaisilla tableteilla tai pöytäliinoilla. Laadukkaan pintamateriaalin valinta auttaa pöytää pysymään kauniina pitkään.

Yleisimmät pöytien pintamateriaalit ja niiden kestävyys:

  • Massiivipuu: Kestävä valinta, sillä pintaa voi hio, jos siihen tulee kolhuja ja pinnan voi käsitellä puulle sopivalla aineella, joka lisää sen kestoa. Lisäksi puu materiaalina vanhenee kauniisti, mikäli tykkää hieman patinoituneesta ilmeestä.
  • Viilu: Viilupintaiset ruokapöydät ovat usein massiivipuusta valmistettuja ruokapöytiä kevytrakenteisempia ja pöytänä viilupintaiset ovat kestäviä.
  • Lasi: Lasipintaiset pöydät ovat ilmeeltään kevyitä, raikkaita ja kestävät pitkään. Lasisia pöytiä on niin paljon erilaisia, toisissa lasi on kirkas ja itselläni pöytä oli huurrettua karkaistua lasia, joten sen läpi ei juurikaan näkynyt. Karkaistu lasi on oivallinen valinta ruokapöydäksi, sillä se sietää kuumaa ja jos lasi rikkoutuu, se ei pirstoudu pieniksi palasiksi kuten normi lasi. Pöydän pinta tosin voi tuntua liian kylmältä ja esim. kirkkaaseen lasiin voi jäädä helposti sormen- ja kädenjäljet, joten ota tämä huomioon mikäli haaveilet lasipintaisesta ruokapöydästä. Lasinen ruokapöytä on oivallinen valinta aikuistalouteen.
  • Keraaminen: Keraaminen pinta on kuumuudenkestävä ja lähes naarmuuntumaton. Pinta muistuttaa tuntumaltaan laattapintaa ja keraaminen pöytä valmistetaan lasista ja posliinista.
  • Korkeapainelaminaatti: Korkeapainelaminaatti pöytänä on erittäin kestävä ja helppohoitoinen. Sen pinta on likaa hylkivä, joten tämä pöytä on hyvä esimerkiksi perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Lisäksi pöytä kestää hyvin iskuja, kosteutta ja jopa lämpöäkin.
  • MDF: On pu9olikovaa kuitulevyä. MDF pöydät ovat edullisia ja niiden ulkonäkö muistuttaa laminaattia.
  • Linoleum: Linoleum on luonnonmateriaali ja sen pinta tuntuu lämpimältä toisin kuin esimerkiksi keraamisen tai lasipöydän. Linoleum pinnan hyviin ominaisuuksiin kuuluu paloturvallisuus, ekologisuus, luonnolisesti antistaattinen, hygieeninen, antibakteerinen ja helppo puhtaana pito.

Muistilista ruokapöydän ostajalle:

  • Mieti miten monta ruokailijaa pöydän ääreen pitää mahtua, varaa jokaiselle 60 cm tilaa
  • Mittaa keittiö tai ruokailutila ennen ostoksille lähtöä, muista että pöydän ympärille tulisi jäädä 70 cm tyhjää tilaa pöydän jokaiselle puolelle
  • Valitse pöydän muoto, suorakaide, neliö vai pyöreä
  • Ruokailijoiden pituudella on myös väliä, voitte yhdessä koeistua pöydän ääressä liikkeessä, jotta näette onko pöytä sopiva kaikille käyttäjille
  • Jos tarvitset lisää laskutilaa, niin valitse jatkettava pöytä tai kaksi samanlaista pöytää, jotka voi tarvittaessa yhdistää
  • Pöydän pinnan pitää kestää kulutusta, kosteutta ja kuumuutta, tarkista pöydän materiaali vielä myyjältä tai omalta sisustussuunnittelijaltasi

Ihania keittiöpöydän hankintahetkiä sinulle!

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vähemmän on enemmän – Kodin kevätilme pienillä muutoksilla

Kevät on monelle meistä uuden alun aikaa. Valo lisääntyy, pöly paljastuu – ja samalla herää halu keventää ja raikastaa myös kotia. Usein ajattelemme sisustamisen tarkoittavan uuden ostamista, mutta todellisuudessa kodin tunnelmaa voi uudistaa tehokkaasti myös karsimalla. Olen viime aikoina pysähtynyt pohtimaan sitä, miten esillä olevat esineet vaikuttavat kodin ilmeeseen. Huomasin, että mitä vähemmän tavaraa pidän esillä, sitä enemmän ne yksittäiset, minulle tärkeät ja kauniit asiat pääsevät oikeuksiinsa. Jokainen valittu esine saa enemmän tilaa hengittää – ja koti tuntuu rauhallisemmalta ja harkitummalta. Tässä postauksessa jaan ajatuksia ja vinkkejä siitä, miten kotiin voi luoda keväistä raikkautta ilman suuria remontteja tai hankintoja. Kyse on ennen kaikkea näkökulman muutoksesta: kodin uudelleenjärjestely voi olla jopa inspiroivampaa kuin uusi ostosreissu. 1. Anna valon kulkea – poista turhat esteet Kevätaurinko paljastaa kaiken – hyvässä ja pahassa. Nyt on hyvä hetki vilkaist...

2025 Sisustustrendit ja Värit

Vuosi 2025 tuo mukanaan rohkeita, harmonisia ja luonnonläheisiä sävyjä sekä uusia tapoja yhdistellä materiaaleja ja tekstuureja. Minimalismin rinnalle nousee runsautta ja kerroksellisuutta korostava "hiljainen luksus". Tässä katsaus vuoden 2025 tärkeimpiin sisustustrendeihin ja värimaailmoihin. Luonnonläheisyys modernilla twistillä: Puupinnat, kivi ja luonnonkuidut, kuten pellava ja juutti, hallitsevat sisustusta. Luonnonmateriaalit yhdistetään futuristisiin metallisiin yksityiskohtiin. Tekstuurien harmonia: Karheat, pehmeät ja sileät pinnat kerroksittain: sametti, bouclé-kangas, savipinnat ja raakabetoni. Yksilöllisyys ja uniikit elementit: Itse tehdyt esineet ja käsityöt saavat tilaa kodeissa. Erityisesti keramiikka ja maalaukselliset seinäkoristeet ovat suosiossa. Kaarevat linjat ja orgaaniset muodot: Kalusteissa ja sisustusesineissä nähdään pehmeitä, pyöristettyjä muotoja, jotka tuovat tilaan pehmeyttä. Kestävän kehityksen ratkaisut: Kierrätys ja vintage löytävät paikkans...

Parhaat välineet kodin askareisiin: Tehokkuutta ja mukavuutta arkeen

Kodin askareet voivat toisinaan tuntua työläiltä, mutta oikeilla välineillä niistä tulee sujuvampia ja jopa nautinnollisia. Tässä blogipostauksessa esittelen välineitä, jotka tekevät siivouksesta, ruuanlaitosta ja muista kodin askareista vaivattomampia. Siivousvälineet Langaton varsi-imuri: Tehokas imuri, joka kevyt ja helppo käsitellä, tekee päivittäisestä siivouksesta nopeaa ja vaivatonta. Monitoiminen höyrymoppi: Höyrymoppi puhdistaa lattiat tehokkaasti ilman kemikaaleja ja monitoimisuus takaa, että se soveltuu eri pinnoille. Mikrokuituliinat: Nämä liinat ovat ympäristöystävällisiä ja tehokkaita. Ne pyyhkivät pölyt ja tahrat helposti ilman pesuaineita. Ruuanlaittovalineet Monitoimikone: Tämä laite hoitaa pilkkomisen, sekoittamisen ja jopa taikinan vaivaamisen puolestasi säästäen aikaa ja vaivaa. Induktioliesi: Induktioliedellä ruoanlaitto on nopeaa ja tarkkaa. Se myös säästää energiaa. Slow cooker: Hidas keitin mahdollistaa herkullisten ja terveellisten aterioiden valmistamise...