Siirry pääsisältöön

Keittiön Pöydän Valintaopas Osa 1

Uuden ruokapöydän hankinta tuli itselleni ajankohtaiseksi, kun vanhasta ruokapöydästä alkoi kansi liukumaan irti. Vanha ruokapöytäni on ensimmäinen pöytä, jonka ääreen mahtuu neljä ja tarvittaessa kuusikin ruokailijaa, jos pöydän vetää pois seinän vierestä.

Olen asunut pienissä yksiöissä, joissa ruokapöydän mahtuminen klassisesti keittiöön ei ole ollut mahdollista sijoittaa. Monissa yksiöissä keittiö on vain pieni tila, jossa juuri ja juuri mahtuu kokkailemaan ja varsinainen ruokailutila pitää sijoittaa muualle asuntoon. Kuinka sitten valita oikeanlainen ruokapöytä? Uuden ruokapöydän hankinnassa mietityttää moni asia: hinta, materiaali, onko pöytä suora vai pyöreä jne. Keittiö on sisustussuunnittelijan silmin haastava tila sisustaa, sillä sinne kuitenkin pitää sijoittaa monta toimintoa ja arjessa se on aamun kiireisin paikka, joten siihen kannattaa panostaa.

Tässä ensimmäisessä osassa kerron sinulle miten valita paras mahdollinen pöytä pieneen tilaan, kun ruokailijoiden määrä on kaksi tai neljä. Seuraavassa blogipostauksessa perehdyn ruokapöytiin, kun ruokailijoiden määrä on kuusi tai kahdeksan.

Ruokapöytä on kodin keskus

Ruokapöydän äärellä jaetaan aamun lehti, vaihdetaan kuulumiset, tehdään etätöitä tai läksyjä sekä syödään yhdessä. Uuden ruokapöydän tärkein hankinta kriteeri on riittävän kokoinen pöytä ja ruokailijoiden määrä.

Keittiön tai ruokailutilan koko asettaa pöydälle kuitenkin jonkunlaiset raamit millaisen ruokapöydän voit maksimissaan hankkia. Itselläni unelmaruokapöytä on kalanruotokuvioinen ruokapöytä mustilla metallijaloilla, jota aina ihailin kaupassa. En koskaan katsonut sen hintaa tai mittoja, se pöytä oli vaan esteettisesti niin kaunis, että sen haluaisin joskus hankkia itselleni, kun en enää asu vuokralla. Kuitenkin heti, kun tuli kyseeseen uuden ruokapöydän hankinta lähdin heti tutkimaan sitä unelmaruokapöytää. Pettymyksekseni unelmapöytä on kaksi metriä pitkä, joka täyttää kokonaan pienen keittiöni.

Sisustussuunnittelijana neuvon aina asiakkaita käymään katsomassa pöytää liikkeessä mikäli mahdollista. Heillä on usein mallikappale koottuna, joten valmista pöytää on helpompi tutkia minkä tuntuinen kansilevy on, onko pöytä riittävän tukevan oloinen tarpeisiisi ja näet mitat. Yksi tärkeä asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että omiin silmiin ei voi luottaa. Liikkeessä isokin tavara voi näyttää kohtuu kokoiselta tai jopa pieneltä ennen kuin se tuodaan kotiisi, joten tästä syystä ota ehdottomasti mitat talteen ennen ostopäätöstä.

Kuinka ison ruokapöydän tarvitsen?

Ruokailijoiden määrä ratkaisee pitkälle miten ison ruokapöydän tarvitset. Kun tiedät ruokailijoiden määrän, on helpompi valita oikeankokoinen pöytä. Nyrkkisääntönä on, että jokaiselle ruokailijoille on oltava vähintään 60 cm tilaa, joten yhden hengen ruokapöydäksi riittää 60 cm leveä pöytä. 

Tuolien koko ja määrä vaikuttaa myös pöydän kokoon. Jos haluat sijoittaa pöydän päihin tarvittaessa lisäistumapaikkoja, niin varaa tähän 30 cm lisätilaa kumpaakin päähän. Lisäksi ruokapöydän ympärille tulisi jäädä vähintään 70 cm tyhjää tilaa, jotta pöydän ääreen pääsee istumaan. 

Pöydän mallilla on väliä. Sisustussuunnittelijaksi opiskellessani opettaja suosi pyöreitä pöytiä, jotka hänen mukaansa veisi vähemmän tilaa. Kun tuli ravintotehtävän vuoro, jossa piti sijoittaa pöytiä 80 ruokailijoille eri kokoisina pöytinä hylkäsin kaikki pyöreät pöydät, koska niiden ympärille ei kerta kaikkiaan jäänyt tarpeeksi tilaa liikkua. Pyöreä pöytä saattaa olla suuri houkutus valita, koska siinä ei ole teräviä kulmia kuten suorakaiteen muotoisessa. Pyöreä pöytä kuitenkin vie tilaa joka suuntaan yhtä paljon toisin kuin suorakaiteen muotoinen. Jos valintasi on kuitenkin pyöreä pöytä ja tilaa on vain vähän, varmistu että pöydän tuolit menevät pöydän ympärille tiiviisti, kun ne eivät ole käytössä.

Tämä pieni ja kompakti pöytä on vain 70 x 70 cm kokoinen ja kiinnitetään seinälle, jolloin se vie vain vähän tilaa. 
Koska pöytä on taittopöytä, sen voi taittaa seinää vasten, kun pöytää ei haluta käyttää. Tuotteessa on kätevä ominaisuus, jota monissa taittopöydissä ei ole eli tämä taittopöytä on jatkettava.

Pöytää on saatavilla kolmessa eri viimeistelyllä eli tumma sonoma tammi, sonoma tammi ja leppä. 

Muista valita pöytään vielä sopivat tuolit!

Ihana SoBuy pöydän äärellä mahtuu tekemään niin läksyjä kuin ruokailemaan. Lisäksi tässä kompaktissa pöydässä on sivulla hyllyt säilytystä varten, jossa voit kätevästi säilyttää vaikka aamiaismuroja, astioita tai vaikkapa kirjoja. Hyllyt voidaan tarvittaessa asentaa oikealle tai vasemmalle puolelle riippuen tarpeestasi.
Kompakti pöytä on valkoisen värinen, joten se on väriltään helpoin sijoittaa mihin tahansa sisustukseen ja tämän ääreen mahtuu kaksi ruokailijaa.

Tämä kompakti pöytä tuo hieman baaritunnelmaa kotiisi, sillä pöytä on 106, 5 cm korkea, joten valitse tähän pöytään baarituolit kaveriksi, sillä tavalliset ruokapöydän tuolit jäävät tähän pöytään nähden liian mataliksi.


Jos kuitenkin se pyöreä pöytä on ehdottomasti valintasi, niin tässä on oivallinen BoConceptin Billund pöytä.

Tämän pöydän erikoisuus on siinä, että tämän pöydän voi taittaa, jolloin sen voi työntää esim. seinää vasten ja pöytä toimii kahden hengen aamiaispöytänä tai sivupöytänä. Samalla saat hieman lisää tilaa. Kun vieraita saapuu, voit siirtää pöydän ja avata pöydän kätevästi.

Pöytä on halkaisijaltaan 110 cm, joten tämän ääreen mahtuu neljä ihmistä ruokailemaan. Tämä ihana pöytä on kaksivärinen, valkoinen ja tammen värinen, joten se tuo mukavasti luonnollisuutta sisustukseen.

Valitse pöytään kaveriksi kevyet ja yksinkertaiset tuolit, jolloin pöytä pääsee oikeuksiinsa.

Muistilista ruokapöydän ostajalle:

  • Mieti miten monta ruokailijaa pöydän ääreen pitää mahtua, varaa jokaiselle 60 cm tilaa
  • Mittaa keittiö tai ruokailutila ennen ostoksille lähtöä, muista että pöydän ympärille tulisi jäädä 70 cm tyhjää tilaa pöydän jokaiselle puolelle
  • Valitse pöydän muoto, suorakaide, neliö vai pyöreä
  • Ruokailijoiden pituudella on myös väliä, voitte yhdessä koeistua pöydän ääressä liikkeessä, jotta näette onko pöytä sopiva kaikille käyttäjille
  • Jos tarvitset lisää laskutilaa, niin valitse jatkettava pöytä tai kaksi samanlaista pöytää, jotka voi tarvittaessa yhdistää
  • Pöydän pinnan pitää kestää kulutusta, kosteutta ja kuumuutta, tarkista pöydän materiaali vielä myyjältä tai omalta sisustussuunnittelijaltasi

Ihania keittiöpöydän hankintahetkiä sinulle!

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va