Siirry pääsisältöön

Peitot Laadukkaisiin yöuniin

Yöuni on ehdottoman tärkeää hyvinvoinnillesi ja jaksamisellesi. Kun sinulla on vuodenaikaan sopiva, laadukas ja mukava peitto, heräät joka aamu levänneenä ja virkeänä. 

Peiton koko, lämpivyys ja materiaali ovat tärkeitä valintakriteerejä etenkin, kun markkinoilla on saatavilla erilaisia peittoja. Onko kesä vai talvi? Oletko vilukissa vai hikoiletko helposti? Mistä materiaalista pidät?

Näitä kysymyksiä kannattaa esittää itselleen, kun lähtee ostamaan uutta peittoa. Myös myyjä voi auttaa peiton valinnassa, mikäli sinulla on selkeä visio millaista peittoa olet ostamassa. Itse olin hankkimassa juuri ennen joulua uutta peittoa, sillä palelin jatkuvasti, vaikka viltti oli peiton päällä. Peittoa varten tein hieman tutkimustyötä ja sain tietää, että peiton lämpivyyteen vaikuttaa niin peittoon käytetty materiaali kuin myös paljonko sitä on. Yllätyin miten paljon erilaisia ja hintaisia peittoja on tarjolla, joten on aikamoinen viidakko lähteä selvittämään itselleen täydellistä peittoa, joten siksi halusin kirjoittaa tämän kertaisen blogi tekstin tästä aiheesta ja toivon, että tästä on sinulle apua, kun lähdet peitto ostoksille.

Hyvä peite on sopivan lämmin koko yön ja tuntuu itsessään hyvältä. Yksilöllinen lämmöntarve ja asunnon lämpötila vaikuttavat minkälaisen peiton tarvitset. Itse olen vähän kineettinen ihminen enkä halua ostaa peittoa suoraan netistä. Siksi tykkään käydä kiertelemässä kaupoissa ja hypistelemässä peittoja. Minulle ns. "näppituntuma" peitosta kertoo haluanko peiton vai en. Talveksi halusin itselleni oikean muhkean ja pehmeältä tuntuvan peiton ja päädyin Bambu paitteeseen, joka on hyvä luonnonmateriaali, sillä bambu on materiaalina on antibakteerinen, uusiutuu nopeasti ja lämmin sekä tarpeeksi ilmava. Bambu myöskin sitoo kosteutta. Jos haluat ostaa itsellesikin bambu peiton, voit kurkata Univision bambu peitettä, jota on saatavilla kahdessa eri koossa.

Peitoissa käytetään usein untuvaa ja höyheniä sekä ontelo- ja polyesterikuituja. Untuva on hengittävä ja lämpöä varaava luonnonmateriaali, jota voi käyttää ympäri vuoden peittona. Mitä enemmän untuvaa peitteesseä on, sitä muhkeampi ja mukavampi peitto on. Peitosta tulee napakampi ja painavampi mitä enemmän peitteeseen on käytetty höyheniä. 

Luonnollinen villapeitto on ominaisuuksiltaan kosteutta imevä ja lämpöä varaava. Villa auttaa ylläpitämään miellyttävää mikroilmastoa nukkuessa.

Polyesteritäyte muistuttaa untuvaa, sillä sekin on kevyttä ja pehmeää. Polyesteritäytteiset peitot eristävät hyvin lämpöä ja ovat helppohoitoisia. Tälläinen peitto on hyvä valinta allergikolle, sillä polyesteripeitto kestää usein toistuvaa pesua jopa 60 asteen lämpötilassa.

Painopeitto rauhoittaa:


Painopeitolla nukut paremmin ja heräät virkistyneenä. Painopeiton idea on lievittää stressiä, levottomuutta ja ahdistuneisuutta. Kun painopeitto on päälläsi, tunnet olevasi kuin rakkaasi halauksessa, olet turvassa. Painopeitteen paino, paine ja ympäröivä vaikutus on halausta ja hierontaa muistuttava vaikutus, joka vapauttaa hyvänolon hormooneja kehossa ja auttavat siten nukkujaa rentoutumaan ja rauhoittumaan, jotka puolestaan sitten edesauttavat hyviin nukuttuihin öihin ja parantavat unenlaatua.

Painohuopa on oivallinen valinta sohvalle, jolloin rentoudut mukavasti TV:n äärellä. Jyskin valikoimasta löydät painopeittoja ja -huopia eri painoissa 3-13 kg. Painopeiton painon valintaan vaikuttaa oma painosi ja hyvä valinta painov´peitolle on, kun valitsee peiton, joka olisi noin 7% - 10%:a kehosi painosta.

Painopeitto ei sovellu henkilöille, jotka sairastavat hengitys- ja verenkiertoelistön sairauksia, murtumia, osteoporoosia tai ahtaanpaikan kammoa eikä myöskään raskaana oleville tai alle 1-vuotiaille lapsille.

 UKK Peitoista:

  • Milloin ostaa uusi peitto?
    • Peite olisi hyvä uusia joka neljäs vuosi
  • Minkä kokoinen peitto kahdelle hengelle?
    • Suosittuja kokoja kahden hengen sänkyyn ovat peitot, joiden koko on 200x220 cm (yleisin koko), 220x200cm ja 240x220 cm. Tämäkin riippuu nukkujan pituudesta.
  • Minkä kokoinen peitto yhdelle hengelle? 
    • Yhden hengen sänkyyn sopiva peite on kooltaan 150x200 cm
  • Minkä kokoinen peitto vauvalle tai lapselle?
    • Suomessa yleisin käytettävä vauvan peiton koko on 80x120 cm. Kun lapsi kasvaa ja nukkuu lastensängyssä, peiton voi vaihtaa kokoon 115x150 cm. Kun lapsi alkaa nukkumaan junior sängyssä, peiton voi vaihtaa vastaamaan aikuisten yhden hengen peiton kokoa eli 150x200cm.
  • Miten usein peitto tulisi pestä?
    • Peitto olisi hyvä pestä kerran vuodessa, mutta sen voi hyvin pestä myös kahdesti vuodessa. Peittoa ei kuitenkaan tulisi pestä useammin kuin neljä kertaa vuodessa.

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va