Siirry pääsisältöön

Sohvan Hankintaopas

Sain inspiraation tämän kertaiseen blogipostaukseen työkaverilta, joka pohti kuumeisesti uuteen kotiinsa sohvaa. Hänen haaveissaan oli saada vaaleanharmaa divaanisohva, jonka hän oli nähnyt myymälässä ja myös käynyt koeistumassa sen. Hän tykästyi sohvaan kovasti, mutta samalla moni asia oli kysymysmerkkinä hänelle.

Kerroin hänelle, että on hienoa, että hän on käynyt koeistumassa sohvan, joten silloin hän tietää millainen sohva on kyseessä, ettei ole liian pehmeä tai kova. Työkaveriani mietitty sohvan mahtuvuus hänen uuteen asuntoonsa, jota hän oli käynyt vain kerran katsomassa. Pyysin nähdä hänen uudesta mahdollisesta kodista pohjakuvaa, jotta voisin kertoa hänelle minne se on paras sijoittaa. Vielä en tiedä miten asunnon tai sohvan hankinnan kanssa on käynyt, mutta kerron tässä blogipostauksessa yleisimmät asiat, jotta sohvan hankinta helpottuu.

Panosta laadukkaaseen sohvaan

Lundia Hetki Vuodesohva

Sohva on kallis hankinta ja siksi sen hankintaa tulisikin miettiä huolellisesti. Laadukas sohva kestää vuosikymmeniä, jos sitä huoltaa oikein, mutta ennen sohvakaupoille ryntäämistä olisi syytä ottaa muutama asia huomioon:
  • Oma budjetti
  • Onko taloudessa pieniä lapsia?
  • Onko taloudessa lemmikkejä?
  • Minkä mallinen sohva?
  • Miten monta istujaa sohvalle pitäisi mahtua?
  • Väri ja materiaali
Moneen sohvaan saa irtopäällisiä, jotka voidaan konepestä. Tämä ratkaisu on kätevä taloudessa, johon kuuluu pieniä lapsia tai lemmikkejä. Irroitettava päällinen antaa myös mahdollisuuden sinulle muuttaa helposti sohvan ilmettä ja päällinen myöskin suojaa sohvaa kulumiselta.

Ota nämä asiat huomioon kaupassa


Sohvan sopivuuden omaan käyttötarkoitukseesi saat selville, kun käyt liikkeessä koeistumassa haluamaasi sohvaa. Jos käytät sohvaa enemmän loikoiluun ja päikkäreihin kannattaa katsella syviä sohvia. Mikäli käytät sohvaa pääasiassa istumiseen, seurusteluun ja tv:n katseluun, sohva voi olla kapeampi ja kovempi. Ota huomioon myös oma liikkuvuutesi, sillä jos sohva on kovin pehmeä ja matala, sieltä on hankalampi nousta ylös. Siksi on tärkeää, että sohvan korkeus on omille mitoillesi sopiva.

Laadukasta huonekalua etsiessä ei kannata unohtaa yksityiskohtia. Tutki mistä materiaalista sohvan runko on rakennettu ja millainen materiaali on tyynyjen sisällä. Vaneri ja puu ovat kestäviä materiaaleja. Untuva- ja höyhentäytteiset tyynyt tarvitsevat säännöllistä pöyhimistä näyttääkseen hyviltä ja ryhdikkäiltä. 

Sohvakankaan valinnassa kannattaa olla tarkkana. Kannattaa miettiä mikä on oma tarpeesi, sillä sohvakankaita saa usein eri väreissä ja haluatko helposti puhdistettavan keinokuitukankaan vai kaipaatko kenties luonnonmateriaalien tuntua? Myös sillä on merkitystä syödäänkö teillä ruokapöydässä vai sohvalla.

Minkä kokoinen sohva on sopiva?


Olohuone on monesti haastava tila kalustaa. Tämä johtuu usein siitä, että olohuoneen kautta kuljetaan usein parvekkeelle, terassille tai ruokailutilaan. Joskus myös tila voi olla yhtenäinen keittiön kanssa, jolloin varsinaista olohuonetta ei ole. Tällöin sohva voi toimia tilanjakana aivan kuten kirjahyllykin. Pitkänomaisessa olohuoneessa sohvaa ei kannata sijoittaa aivan seinän viereen. Tällöin huone näyttää entistä kapeammalta ja pitkänomaiselta. Sijoita sohva keskemmälle huonetta, jolloin sen taakse mahtuu kirjahylly ja tilaa jää myös kulkemiseen. 

Kulkuväylillä olisikin hyvä jättää noin 90 cm tilaa. Myöskään ikkunoita ei kannata blokata kalusteilla, sillä Suomessa on suurimman osan aikaa vuodesta pimeää ja kaikki se luonnonvalo, joka tulvii ikkunoista sisään on arvokasta.

Muista myös, että liikkeessä sohva saattaa näyttää liian pieneltä, joten siksi on tärkeää mitata tila, johon sohvan aiot sijoittaa. Kun tiedät minkä kokoiseen tilaan aiot sohvan sijoittaa, on valikoimaa sen jälkeen helpompi päättää etkä tule ostaneeksi vahingossa liian suurta sohvaa.

Oma sohvani tarina


Itse en kiinnittänyt juurikaan huomiota ensimmäistä sohvaa valitessani omaan kotiini. Ensimmäisessä kodissani oli äitiltä saadut punaruskeat nahkaiset nojatuolit ja muuttaessani toiselle paikkakunnalle ostin sohvan, jonka sai kätevästi taitettua auki ja menin siinäkin hinta edellä enkä laatu edellä. Sohva oli matala ja palveli joitakin vuosia. Sohvassa oli taitettava päällinen, jonka pystyi levittämään, kun sohvan avasi vuoteeksi. Myöhemmin hankin tummanliilan sohvan ja ostin samansävyisen pitkäkarvaisen maton. En ollut tuolloin vielä sisustussuunnittelija, joten ostin värin, joka "puhutteli" minua silloin. Tummanliila sohva ja matto osoittautui todella huonoiksi valinnoiksi kissatalouteen, sillä sohvasta näki heti kaikki karvat, vaikka kissamme eivät silloin päässeet olohuoneeseen laisinkaan, koska pennut olivat niin villejä ja niitä olisi ollut mahdoton pitää poissa kaikista johdoista. Samoin mattoa oli hankalaa ja työlästä pitää puhtaana kissataloudessa, kun jalkojen mukana kuitenkin kulkeutui kissojen karvaa ja pellettiä. 

Lisäksi tein sen virheen, että ostin sohvani suoraan netistä ilman koeistumista. Ostin vain sen mikä oli halvin tai näytti kivalle. Tässä elävä esimerkki miten sohvaa ei tulisi hankkia ja silti tiedän, että monella varmasti sohva on osoittautunut hutiostokseksi tai sen sävy on ollut hetken trendisävy, joka ei istu nykyiseen sisustukseen.

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va