Siirry pääsisältöön

Kesä: Makuuhuone ja Nukkuminen

Ihanaa, että aurinko ja lämpö ovat vihdoin löytäneet tiensä tänne Etelä-Suomeenkin. Vaikka tykkään talvesta kovasti, niin olen vuosien myötä oppinut nauttimaan omalla tavallani jokaisesta vuodenajasta, joka on itseasiassa suuri rikkaus. Rakastan kävellä ulkona ja liikkua luonnossa, sillä siitä mieleni rauhoittuu, saan olla hetken omien ajatusten kanssa ja nauttia luonnon upeasta väriloistosta syksyisin.

Valoisa aika kuitenkin tuo meille suomalaisille pulmia nukkumiseen. Suurin osa vuodestamme on pimeää ja tuntuu, että kesän kynnyksellä ja kesällä heräämme ikään kuin eloon pitkästä horroksesta. Tällä aurinkoenergialla on myös kääntöpuoli, suurin osa meistä on tottunut nukkumaan pimeässä tai hämärässä, mutta kesän tullen valoa riittää ympäri päivää ja nukkumisesta voi tulla haaste. Miten sitten voit selättää nämä haasteet? Sisustussuunnittelija vinkkini on yksinkertainen, viilennä makuuhuone, valitse oikeanlaisia vuodevaatteita ja hanki pimennysverhot.

Oma kissani on varsinainen aamuvirkku, joka herää lähes samaan aikaan kuin ensimmäiset aamuauringon säteet saavuttavat makuuhuoneeni. Ärsyttävää, sillä joko ei ole työpäivä tai saisi nukkua pitkään, josta haaveilen joka kerta, kun vapaapäivä koittaa. Mutta kissani on toista mieltä.

Hyvinvointi alkaa nukkumisesta

Viime aikoina olen halunnut tietoisesti panostaa hyvinvointiin henkisellä tasolla ja haluan kehittää omaa nukkumista. Kyllä, kuulit oikein, nukkumista voi kehittää, vaikka luulee, että ainahan olen nukkunut huonosti tai liian kevyesti, että ei nukkumista voi kehittää. Nukkumista voi kehittää aivan siinä missä mitä tahansa muutakin osaamista. Itse koen nukkuvani aina liian vähän ja energiat loppuu kesken päivän. Hyvillä yöunilla on suuri merkitys seuraavaan päivään. Hyvin nukutun yön jälkeen jaksat tarttua haastaviinkin ongelmiin paremmin, selviydyt paremmin stressaavista ja kuormittavista työtehtävistä. Nukkuminen on meille ihmisille palautuskeino, jolloin kehomme korjaa päivän aikana tulleet "vahingot" ja käsittelemme päivän tapahtumia unen muodossa. Nukkuminen myös auttaa stressiin ja sitähän tässä elämässä riittää. Myös liikunta voi auttaa saamaan paremman unenlaadun. Itselläni on käytössä Garmin Venu 2 plus, josta seuraan nukkumista. Tämähän ei ole 100%:n luotettava lähde, mutta älykellon avulla saa itselleen dataa miten on nukkunut ja täytyy sanoa, että kelloni on hämmästyttävän usein oikeassa.

Panosta kesänukkumiseen: Sängyn valinta

Sisustussuunnittelijana ensisijainen vinkkini kesänukkumiseen on panostaa makuuhuoneeseen ja ennen kaikkea sänkyyn. Nykyään valittavanasi on monenlaisia sänkyjä, jotka olisi hyvä käydä testinukkumassa kaupassa, jotta tiedät mikä tuntuu hyvälle ja mikä ei. Netissä osto harvoin onnistuu ellet sitten jo tiedä omaa sänkymallia. Kun käyt testi makoilemassa sänkyä, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, kuten esim. sängyn korkeuteen, patjan kovuuteen ja miltä makoilu ylipäätään tuntuu. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon millainen nukkuja olet ja tällä en tarkoita nukutko sikeästi vai säpsähdätkö hereille jokaisesta pienestä rapinasta vaan nukutko mielelläsi kyljelläsi, selälläsi vai mahallasi. Nukkumisasentosi vaikuttaa patjan valintaan paljon ja jos raha ei ole este, niin voi käydä Unikulman UniLabissa, jossa asiantuntijat auttaa sinua eteenpäin. He mittaavat miten nukut ja sinulle räätälöidään oma yksilöllinen patja. Moni pariskunta tietysti tässä vaiheessa luulee, että saa samanlaisen patjan kuin siippa, mutta asia ei ole näin. Parisänkyyn on mahdollista saada kaksi erilaista patjaa, jotka ovat räätälöidyt juuri sinulle!

Panosta kesänukkumiseen: Vuodevaatteet ja valaistus

Myös vuodevaatteilla on iso merkitys kesä nukkumisessa, kun helleaaltoja pukkaa. Itse tykkään nukkua viileässä makuuhuoneessa, joten käytössäni tuuletin ja tuuletusikkuna, jotka tuovat viileää ilmaa ja pitää huoneenilmaa ikään kuin kierrossa. Olen myös oppinut nukkumaan kesäisin ilman peittoa, mutta tämä voi olla haaste niille, jotka tuntevat tarvitsevan peittoa myös kesällä. Tällöin valinta kannattaa kohdistaa viilentäviin peittoihin ja tyynyihin, jotka siirtävät kosteuttavat pois ja pitävät sinut raikkaana myös ihanina kesäöinä.

Makuuhuoneen valaistuksella on myös suuri merkitys. Kesällä on valoisaa, joten ei useinkaan tule käytettyä kattovalaisimia, mutta jos sinulla on pimennysverhot ja olet ehtinyt kiskaista ne ikkunaruudun eteen ja haluat rauhoittua sängyssä lueskellen muutaman kappaleen hyvää kirjaa, niin panosta myös hyvään lukuvaloon. Liian hämärässä lueskelu vaan rasittaa ja väsyttää silmiä turhaan, kun yrität lukea kirjaa ja kirjan lukemisesta koituu enemmän stressiä kuin rentoutumista.

Jos sinulla ei ole karvaisia perheenjäseniä, niin tällöin sinulla on mahdollisuus myös ottaa avata ikkuna kesäisin ja asentaa siihen hyttysverkko, joka olisi mieluiten poissiirrettävä päivän ajaksi tai mahdollisesti ikkunan pystyisi verkosta huolimatta sulkemaan, sillä mikään ei pilaa hyviä yöunia kuin hyttysen ininä korvasi juuressa.

Loppusanat:

Sisustussuunnittelijan kootut vinkit kesänukkumiseen:

  • Panosta sänkyyn
  • Panosta viilentäviin vuodevaatteisiin
  • Ota tuuletin käyttöön, mikäli käytössäsi ei ole ilmalämpöpumppua
  • Avaa ikkuna
  • Ripusta pimennysverhot ikkunaan (vaihtoehtoisesti jos et halua satsata pimennysverhoihin, mutta haluat pitää kuumuuden ulkopuolella, niin saatavilla on myös ikkunaan laitettavia kalvoja, jotka eivät päästä lämpöä sisään)
  • Käytä unimaskia
  • Jos olet rakentamassa uutta taloa, kiinnitä huomiota ikkunoiden valintaan. Saatavilla on monenlaisia ikkunoita ja erilaisilla ominaisuuksilla, joten ota huomioon ikkunoiden valinnassa paitsi ikkunoiden koko myös vaihtelevat vuodenajat
Toivotan sinulle ihanaa kesää ja jos makuuhuone tuntuu haastavalle saada sopivaksi kesänukkumiseen, ota yhteyttä minuun. Sisustuskonsultaation avulla saat nopeasti vinkkejä mihin panostaa ja mitä ostaa.

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va