Siirry pääsisältöön

Kevät avaa parveke- ja terassikauden


 Aurinkoista kevättä blogini lukijat!

Vaikka maassa onkin vielä runsaasti lunta, joiden toivoisin paitsi sulavan mahdollisimman nopeasti pois, mutta myöskin ettei sitä enää tulisi ja varsinainen kevät voisi jo koittaa.

Itse olen todella innostunut viherpeukalo ja tykkään kokeellisesti kasvattaa parvekkeella erilaisia yrttejä johtuen siitä, että parvekkeemme on lasitettu ja jo aikaisin keväällä parvekkeella tuntuu ihana lämpö. Se puolestaan antaa hieman virheellisen kuvan siitä onko ulkona oikeasti kylmää ja tuulista vai ei. Mutta lasitettu parveke on keväällä ja kesällä kuin oma kasvihuone, josta tykkää paitsi kissamme niin myös asukkaat.

Parvekkeella olen kasvattanut useana vuonna jo paprikaa, minttua ja rucolaa sekä herneenversoja. Kaikki näistä on todella helppo kasvattaa. Mintun olen onnistunut säilyttämään kaupasta ostettuna, kun istutin sen kotona heti väljään ruukkuun. Talviaikaan minttuni kaljuuntuu ja ruukku näyttää tyhjältä ja kuolleelta. Aina kuitenkin jossain vaiheessa kevättä sieltä puskee aivan pikkuruisia mintun lehtiä ja pian onkin ruukku taas täydessä mintun kukinnoissa. Minttu on siitä ihan yrtti, että se myöskin tuoksuu raikkaalta ja joskus jopa kissamme napsii siitä lehtiä. 

Herneenversot ovat todella helpot aloittelijankin kasvattaa. Ostat vain hernepussin kaupasta, laitat hieman multaa laakeaan astiaan (itse olen tähän tarkoitukseen käyttänyt tyhjää jauhelihan rasiaa tms.) ja sitten vain ripottelet herneet astiaan sekä peität ne kevyesti mullalla. Olen lisäksi laittanut astian päälle tuorekelmua ja puhkaissut siihen muutamia reikiä, jotta multa ei homehtuisi. Herneenversot ovat todella kauniit kasvattaa parvekkeella ja niistä saa kauniin lisäkkeen voileivän päälle, salaatteihin tai vokkeihin. 

Useat yrtit ovat todella kauniit jo sisustuksellisestikin. Itse en ole vielä ehtinyt testaamaan lehdessä luettuun vinkkiin, että voisi istuttaa popcornin siemenet ruukkuun, josta sitten kasvaa todella näyttäviä ruohoruukkuja, jotka ovat helppohoitoisia. Monesti ihmiset juurikin etsivät helppohoitoisuutta kasveista, sillä ei haluta viettää liikaa aikaa niiden hoitamiseen. Itse kuitenkin koen yrttitarhan hoidon olevan se terapeuttinen hetki, kun elämä on muutenkin kiireistä. On välillä jotenkin terapeuttista nyppiä kuivia osia pois ja nähdä kuinka kasvi alkaa kukoistamaan entisestään.

Lisäksi koen kasvit hyvin kotoisana. On ihanaa, että parvekkeella kasvaa happea tuottavia kasveja, jolloin ilma siellä tuntuu hieman helpommalta hengittää. Meillä paistaa koko iltapäivän ja illan ilta-aurinko parvekkeelle, joten siellä lämpötila kohoaa hyvinkin nopeasti lähes saunamaiseksi. Ikkuna toki on hieman raollaan, mutta kissojemme vuoksi emme voi pitää sitä kokonaan auki ja lisäksi myös ampiaiset vierailevat liian usein. Tähänkin tarkoitukseen olen miettinyt hyönteishotellia, mutta sellaista ei taida saada vuokra-asunnon parvekkeelle laittaa. 

Kevätkaudella parveke ja terassi halutaan laittaa kuntoon, koska kohta avautuu se aika, jolloin voi parvekkeella tai pihalla viettää enemmän aikaa. Suomen kesä on kaunis, mutta lyhyt. Terassin kunto kannattaakin tarkastaa keväällä ja uusia siitä tarvittaessa lautoja. Puu on usein hyvin ekologinen materiaali ja sitä voi helposti hioa ja tarvittaessa myös laittaa öljyä pintaan kunhan laudat ovat kuivat. Huolletulle terassille on sitten kiva kantaa kalusteet ja kattaa terassille ikäänkuin toinen olohuone, jossa on mukava seurustella ystävien kanssa ja grillailla.

Terassikalusteissa kannattaa kiinnittää huomiota myös säänkestävyyteen, sillä Suomen kesät saattavat olla hyvinkin sateisia. Sään kestäviä kalusteita ovat mm. polyuretaanista tehdyt kalusteet, joka on kestävää muovimateriaalia. Polyuretaani tunnetaan myös nimellä polyrottinki eli kannattaa hakea kalusteita myös tällä nimellä. Lehtikuusi puolestaan on ympäristöystävällinen valinta, joka kestää luontaisten ominaisuuksien vuoksi esimerkiksi säiden vaihteluita lahoamatta. Tosin kannattaa ottaa huomioon, että lehtikuusi kalusteet muuttuvat auringonvalon vaikutuksesta harmaiksi, joten alkuperäisen värin perusteella ei heti kannata miettiä koko muuta sisustusta vain huomatakseen, että sitten myöhemmin muut sisustuksen värit eivät enää toimikaan kuten aluksi. Lehtikuusen harmaaksi muuttumista voi kuitenkin estää käyttämällä kalusteisiin puunkäsittelyaineilla, jolloin alkuperäinen väri säilyy pidempään.

Parvekkeet ovat usein pitkänomaisia, mikä lisää haastavuutta sisustaa se kauniisti ja kotoisasti. Kapeiden huoneiden sisustuksessa kannattaa ottaa huomioon seuraavia seikkoja:

  • Käyttäjämäärä
  • Minkä kokoisia kalusteita sinne mahtuu
  • Miten päin kalusteet sijoitetaan
  • Mitä toimintoja sieltä pitäisi löytyä 
Suosittelisin hyödyntämään tilan maksimaalisesti. Itse olen esimerkiksi ostanut omalle parvekkeelle ison maton, joka kattaa kaiken oleskelualueen. Näin erinäisiin mattoihin ei kompastu ja ilme on yhtenäisempi.

Myös väreillä on suuri merkitys: Vaaleammat värit luovat illuusion tilan suuruudesta, vaikka se sitä tosiasiassa ei olisikaan. Tummat värit saavat tilan tuntumaan pienemmältä, mutta tässäkin on tärkeää tuoda raikastetta esimerkiksi tekstiileillä. 

Itselläni parveke on muotoutunut hyvin mustan ja tummanpuhuvaksi. Silti kapea parveke ei tunnu itsestäni liian pieneltä ja ahtaalta. Raikasteena siellä on itse virkkaamani tuolin päälliset, jotka ovat valkoiset sekä lämmin puunsävyä tuovat kalusteet, joita sain ystäväni vanhemmilta. Lisä vinkkinä vielä, että kannattaa verhota tai ostaa lipasto, jonka suojiin saat kaiken ylimääräisen sälän. Näin esimerkiksi hyllyt eivät pursua tavaroita ja saat luotua rauhallisen tunnelman parvekkeelle, kun kaikelle lisätarvikkeille on jonkunlainen säilytysratkaisu. Huomaa myös, että monet säilytysarkut voivat toimia myös penkkinä, kun sen päälle asetetaan esim. tyynyjä tai joku kivan värinen viltti tai peitto. Näin saa parvekkeelle tuotua lisää värejä ja pystyt helposti tuomaan esiin myös omaa persoonaasi.

Mukavaa parveke- ja terassikautta sinulle. Jos sinulle jäi kysyttävää tai haluaisit saada sisustussuunnittelijan apua parvekkeesi tai terassin kanssa, ota rohkeasti yhteyttä minuun nettisivujeni kautta tai lähetä vaikka s-postia. Annan mielelläni sinulle vinkkejä sisustuskonsultaation muodossa, jonka jälkeen pääset helpommin ostoksille ja saat kerralla hankittua parvekkeellesi tai terassillesi sopivat kalusteet ja luotua viihtyisän tunnelman, jossa on ihanaa viettää alkavat kesäillat ystävien seurassa.

~ Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va