Siirry pääsisältöön

Helmikuun Sisustusmietteitä

Näin se taas on uusi vuosi mennyt vauhdilla eteenpäin. Nykyään tuntuu, että aika menee entistä nopeammin eteenpäin, johtuen varmaan työstä ja harrastuksista, kun ehtii juuri tulla kotiin hieman hengähtämään ja sitten uusi päivä jo koittaakin. Tästä syystä olen viime aikoina pohtinut yhä enemmän kodin merkitystä ja millä tavalla sitä kodikkuutta voisi lisätä, jos kotisi tuntuu liian kolkolta.

Jos Googleen laittaa hakusanaksi "Kodikkuus" saa kasapäin vinkkejä miten lisätä kotiin tunnelmaa. Normaalisti ihmiset luulevat, että minun tarvitsee tehdä ne kaikki ennenkuin kodista tulee kodikas, mutta neuvojen paljoudesta on se haittapuoli, että helposti hukkuu se punainen lanka koko sisustuksesta ja siten kodista saattaa tulla hieman sekainen eikä se tunnelma sittenkään ole kohdilla kuten halusit.

Kodikkuuden synonyymejä ovat mukava, kotoisa, viihtyisä, lokoisa ja kodinomainen. Nämä sanat kuitenkin tarkoittavat jokaiselle eri asiaa hieman eri tavalla. Kysyin ystävältäni mitä hänelle merkitsee kodikkuus ja hän kuvaili sitä seuraavilla sanoilla: lämpöä, viihtyisyyttä, saa olla oma itsensä ja rentoutta. Itselleni kodikkuus merkitsee paikkaa, jossa on hyvä olla ja rentoutua työpäivien jälkeen, lämpöistä ja leppoisaa tunnelmaa, kun saa olla just sellainen kuin on eikä tarvitse olla niin huoliteltu ja laitettu. Olisi ihanaa kuulla kommenteissa mitä sinulle kodikkuus merkitsee?

Eilen satuin Ruudusta katsomaan ohjelmaa Nyt tai Ei koskaan. Ohjelman formaatti on mielenkiintoinen, miten monesti sitä jääkin jossittelu tilaan kaiken sen kanssa mitä haluaisi tehdä, mutta löytää itsensä aina jostain muualta kuin mistä on unelmoinut. Ohjelmassa oli osallistujana mies, joka kuvaili kotiaan kolkoksi. Hänellä oli musta-valkoinen sisustus mikä on mielestäni tosi kova kontrasti keskenään, sillä ne ovat vastavärejä ja harvoin jos koskaan olen nähnyt oikeasti tyylikkäästi sisustettua mustavalkoista kotia, sillä se vaatii ammattitaitoa saada kodista silloin oikeasti kodikasta. Ihmiset ehkä ajattelevat sen olevan helpoin tapa sisustaa tyylikkäästi, mutta sisustussuunnittelijana olen eri mieltä. Mielestäni mustavalkoinen sisustus vaatii ympärilleen silti värejä ja pehmeitä materiaaleja tuomaan juuri sitä kodikkuutta ja lämpöä, mikä herkästi puuttuu kun käytetään vain kahta väriä.

Miten sitten sinä voit alkaa toteuttamaan omassa kodissasi kodikkuutta ja tuomaan sinne lämpöä, jos koet kotisi olevan hieman liian kalpea. Näillä seuraavilla pikku vinkeillä sinäkin voit helposti ja edullisesti tuoda kotiisi eloa ja lämpöä:

  • Osta valikoituja viherkasveja, koska kasvit tuovat kotiin eloa. Niissä on usein kauniita kukkasia, jos ostat kukkivia kasveja. Oma suosikkini on ollut helppohoitoinen Saint Paulia. Kasveilla voit toteuttaa vaikkapa oman viherseinän, jos olet innostunut kasvien hoidosta.
  • Eri kokoiset matot, sillä harvoin paljaat lattiat luovat kotiin lämpöä, vaikka ne olisivatkin puuta. Lisäksi matot toimivat äänieristeenä eli jos kodissasi kaikuu, niin isot matot toimivat äänieristeenä ja on mukavampi istua ruokapöydän äärellä tai katselemassa TV:tä, jos jalkojen alla on jotain lämmintä ja pehmeää.
  • Panosta verhoihin, itse satun asumaan asunnossa, jossa ikkunat vetää pahasti talvisaikaan. Talo on vanha ja välillä kylminä talvipäivinä mitkään eristykset eivät juuri auta lämpöä pysymään sisällä. Siitä syystä keittiössäni roikkuu pitkät verhot, joilla saan peitettyä paitsi rumannäköiset putket, mutta myös pidettyä keittiön hieman lämpimämpänä erityisesti kylminä päivinä. Jos kotisi tilat eivät ole suuria, valitse vaaleansävyisiä verhoja ja jos kotisi tilat ovat jo valmiiksi suuret, voit valita tummemman sävyisiä verhoja tuomaan ikäänkuin seinät hieman lähemmäs. Verhot toimivat niin tilanjakajana kuin myös ääneneristäjänä.
  • Panosta valoihin, yleisvalot kuten kattovalot ovat pimeinä aikoina näkemisen ja tekemisen kannalta todella tärkeitä, mutta tunnelmaa ne eivät juuri luo. Osta kotiisi tunnelmavaloja, joita voit tarvittaessa sytyttää illan mittaan luomaan hämyistä tunnelmaa. Itselläni on usein Ikeasta ostettu valkoinen lasikuvullinen neliönmuotoinen valo iltaisin päällä, mutta toiveissani olisi saada aito Block led valaisin. Tykkään sen minimalistisesta ulkonäöstä ja muotoilusta. Tässä en tarkoita mitään överijouluvaloja, joita pitäisi käyttää ympäri vuoden vaan sellaisia valoja, joissa valo on kelvin arvoltaan pienempää kuin päivänvalo eli keltaisempaa valoa ja sisustukseen sopivia valoja, joita voit sytyttää kun et käytä kattovaloja.
  • Kodin pinnat, luonnolliset pinnat kuten puu tuo kotiin helposti lämpöä. Oma parvekkeeni on pääasiassa mustan ja tumman sävytteinen. Parvekkeeni ei aiemmin ollut yhtään kodikas, vaikka siellä olikin kasveja. Tykkään kasvattaa yrttejä yms. kesäkaudella, koska parvekkeemme on lämmin silloin. Lasitettu parveke mahdollistaa parvekkeen käytön kuin extra huoneena ja saimme sinne punertavansävyisen puisen lipaston, jonne on helppo kätkeä tavaroita pois silmistä, joita emme käytä usein. Lipaston päälle laitoin muutaman viltin, sillä perheeseemme kuuluu kissoja, jotka saavat nauttia kevät- ja kesäaurinko päivistä parvekkeella katsellen liikennettä, ihmisiä ja lintuja. Tarvittaessa voit myös maalata osan seinistä tehosteseinäksi tai tapetoida jonkun pienen osan seinistä ja tuoda näin väriä ja kodinomaista tunnelmaa kotiisi.
Jos kuitenkin sisustusvimmasta huolimatta tunnet, että homma ei ota sujuakseen. Ota käyttöösi Pinterest ja kerää yhteen tauluun kaikki ne sisustuskuvat, joissa on jokin kiva juttu, josta tykkäät. Tällä tavoin voit saada enemmän kiinni siitä mitä oikeasti haet etkä tee hätiköityjä hankintoja kotiisi. Ota myös rohkeasti yhteyttä sisustussuunnittelijaan, sillä keskustelu ammattilaisen kanssa auttaa usein hahmottamaan ideoita eikä homma karkaa käsistä vaan sisustuksessa säilyy se punainen lanka ja sisustuksesta tulee harmoninen ja mietitty kokonaisuus, jossa lepää niin keho kuin mielikin raskaan työpäivän jälkeen. Omista palveluistani löytyy myös kodin stailauspaketteja, joista voit valita mieleisesi. Kävin asiakkaan luona keskustelemassa kodin muutoksista, kun hänestä tuntui olohuone olevan liian suuri eikä ruokailuun ollut juuri tilaa. Antoisa keskustelumme kesti varmaan noin kolmisen tuntia, jonka aikana asiakas sai valtavasti ideoita mitä he voisivat miehensä kanssa tehdä pienellä budjetilla. Jos et ole vielä vieraillut nettisivuillani, niin käy kurkkaamassa sivujani osoitteessa www.sisustussuunnittelijaminna.fi


Antoisia sisustushetkiä sinulle!

Minna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Väreistä Voimaa Jaksamiseen

Tämän kertainen blogipostaus on hieman erilaisempi kuin aiemmat. Minulla tuli töissä burn-out ja olin saikulla muutaman viikon. Tämän muutaman viikon aikana sain käsiteltyä uupumukseni päällimmäiset tunteet, mutta töitä sen parissa täytyy edelleen tehdä, sillä olen palannut takaisin päivätyöhöni, joka on kaikkea muuta kuin sisustamisen iloa. Uupumuksen vuoksi tunsin syyllisyyttä ja mietin, että onko ookoo tuntea näitä kaikkia tunteita. Mietin ettei minulla ole syytä olla uupunut, mutta loppujen lopuksi syyllä ei ole väliä. Uupumusta saa tuntea, vaikka siihen ei olisi erityisen painavaa syytä. Musiikista voimaa... Kahden viikon aikana palasin kuuntelemaan esiteininä idolisoimaani Arja Korisevaa ja koin saavani kosketuksen omiin tunteisiin hänen musiikin kautta. Lopulta ymmärsin mikä tunne uupumukseni takana oli ja lopulta sain lisävoimaa väreistä. Voimaa Väreistä Kuvittelin istuvani meren rannalla ja katsovani kauas kaukaisuuteen. Tarkastelin mielessäni taivaan eri sinisen sävyjä ja mer

Kevään Sisustustrendi Värit

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan, vaikka ulkona paukkuukin pakkanen 🥶 Eilen aurinko paistoi ihanasti koko päivän ja kissamme halusivat heti parvekkeelle nuuhkimaan ilmaa ja nauttimaan auringon tuomasta lämmöstä. Tosin lämmöstä nauttiminen ei tainnut mennä ihan nappiin, sillä kissat hiipivät sisälle yksi toisensa jälkeen melko nopeasti ja menivät kasoihin nukkumaan. Mitäpä sitten voit odottaa tämän kevään sisustustrendeistä? No, ainakin värien käyttöä yhdistellen minimalistiseen sisustukseen. Väreillä vahva vaikutus mielialaan Väreillä on vahva vaikutus mielialaan, sillä ihminen on visuaalinen olento. Ympärillä olevat värit vaikuttavat siihen millaiseksi olomme tunnemme ja siksi mielestäni on tärkeää, että kotona viihtyy ja siellä tunnelma on kohdillaan. Ympäröi itsesi asioilla ja esineillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeile rohkeasti yhdistellä eri sävyjä ja värejä sekä kuvioita että kuoseja, joita et normaalisti yhdistelisi. Tärkeintä tässä on, että luot tilan, joka tekee sinu

Valoa Pimeneviin Iltoihin

Näin se vaan on, että ilmat ovat muuttuneet kylmemmiksi ja illat alkavat pimetä yhä aiemmin ja siksi onkin tärkeää millainen valaistus kodissasi on. Valaistus on tärkeä osa kodin sisustusta ja myös lämpötilalla on merkitystä, sillä se voi muuttaa huoneen tunnelmaa täysin. Olen oppinut nauttimaan pimenevistä illoista polttelemalla eri tuoksuisia tuikkuja ja parvekkeellani on koristevalo köynnös. Uusin sen hiljattain kun vanhassa valo alkoi olla jo niin himmeä ettei se enää valaissut eikä tuonut yhtä tunnelmallista valoa kuin sen ollessa uusi. Parvekkeeni on sisustukseltaan aika musta ja tummanpuun sävytteinen lukuun ottamatta valkoisia seiniä. Aiemmat valot olivat musta johdolliset, joissa oli kirkkaat led lamput. Uutta ostaessa melkein päädyin samaan, mutta halusin tietoisesti pehmentää parvekkeen tummaa sisustusta ja valitsin uusiksi valoiksi vintage henkisen valoketjun, jossa lamput olivat kultakoristeiset ja itse lamppukin vähän muotoiltu. Ihanat valot ovat tuoneet tunnelmallista va